Ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοσή του και ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας προβλημάτισε, με τον Λόιντ να κάνει τη ζημιά.

Κακή βραδιά για αρκετούς παίκτες-βαρόμετρα, αλλά και για τον Κάτας, αφού δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα ζητούμενα του αγώνα και στις συνεχόμενες προκλήσεις του Ράντονιτς. Η απουσία γκαρντ ήταν και πάλι εμφανέστατη ειδικά από τη στιγμή που ο Νέντοβιτς ήταν εκτός και ο Μποχωρίδης δε μπόρεσε να βοηθήσει. 

Η πεντάδα HSR, Παπαπέτρου, Χεζόνια, Γουάιτ, Παπαγιάννης ήταν αυτή που ξεκίνησε τον αγώνα. Με όπλο το μήκος της δεν επέτρεψε στους Σέρβους να βάλουν τη μπάλα στο ζωγραφιστό και τους οδήγησε σε λάθη. Στην επίθεση η ομάδα συνέχισε να αγωνίζεται στο μοτίβο που προσπαθεί να εγκαταστήσει ο Κάτας. Ψάχνουμε το transition, ενώ στο μισό γήπεδο η μπάλα κυκλοφορεί μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες με πολλά κοψίματα κατά μήκος της τελικής γραμμής κα γρήγορες αποφάσεις κατά την εκτέλεση του pick and roll. Ο Παπαπέτρου ήταν ο βασικός χειριστής, με τον HSR να έχει ρόλο δεύτερου δημιουργού. Ο Παναθηναϊκός πήρε τα ηνία του αγώνα με τον Κουβανό να εκτελεί από το τρίποντο εκμεταλλευόμενος το χώρο που του έδωσαν οι αντίπαλοί του. 

Ο Αστέρας προσαρμόστηκε σταδιακά στα δεδομένα του αγώνα. Οι οδηγίες του Ράντονιτς για επίθεση μέσα από drive and kick μετά το pick and roll έπιασαν τόπο, μιας και η άμυνα του Παναθηναϊκού έπρεπε να καλύψει αποστάσεις, κάτι που δε μπόρεσε να κάνει, με τους παίκτες να βρίσκονται σχεδόν πάντα ένα βήμα πίσω από τον εκτελεστή. Ο Αστέρας δημιούργησε έτσι ελεύθερα περιφερειακά σουτ και προϊόντος του χρόνου μπόρεσε και τροφοδότησε και τους ψηλούς του. 

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει διαφορά 11 πόντων (59-48) χάρη στις συνεργασίες των Παπαπέτρου-Παπαγιάννης, στα κλεψίματα του Σαντ-Ρος και στον Χεζόνια. Σε εκείνο το σημείο οι αλλαγές του Κάτας κόλλησαν την ομάδα. Το Μακ-Μποχωρίδης δε δούλεψε με τον πρώτο να συνεχίζει τις κάκιστες εμφανίσεις και τον δεύτερο να εκτίθεται αμυντικά από τον Λόιντ. 

Ουσιαστικά η εξέλιξη του παιχνιδιού δρομολογήθηκε με την αποβολή του Κάτας, έπειτα από τα δικαιολογημένα παράπονά του για μπρος/πίσω του Λόιντ και ενώ το σκορ εκείνη τη στιγμή ήταν 59-62. Οι παίκτες έκαναν την προσπάθειά τους και ισοφάρισαν 1’9’’ πριν το τέλος με τρίποντο του HSR, αλλά τελικά ηττήθηκαν σε ένα παιχνίδι που πολλοί δε μπόρεσαν να βοηθήσουν. 

Η ομάδα παρουσιάστηκε ράθυμη απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Η απουσία ενέργειας και η αδυναμία προσαρμογής του Κάτας στα δεδομένα του αγώνα κόστισαν. Η άμυνα με αλλαγές δε δούλεψε από τη στιγμή που ο Ερυθρός Αστέρας αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να τροφοδοτήσει τον ψηλό στο low post έπειτα από τις αλλαγές (τρομερή δουλειά του HSR) και προσπάθησε να χτυπήσει με την ταχύτητα των γκαρντ της. Εδώ περίμενα κάποια προσαρμογή στην τακτική που θα άλλαζε τα δεδομένα και θα δυσκόλευε τον Λόιντ.

Ο Αμερικανός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Μποχωρίδης ήταν αυτός που τον μάρκαρε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και χτύπησε στα αργά του πόδια, τη στιγμή που ο HSR θα έπρεπε να είναι αυτός που θα τον μαρκάρει. Η ομάδα έμεινε ανταγωνιστική χάρη στον Κουβανό που απέδωσε εξαιρετικά. Αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε και η χρησιμοποίηση του Χεζόνια, ο οποίος θα μπορούσε να επωμιστεί μεγαλύτερο δημιουργικό ρόλο. Ακόμη η μη χρησιμοποίηση του Κασελάκη ήταν λάθος για εμένα. Ο Λεωνίδας είναι παίκτης ομάδας και με την ενέργειά του μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση για να φτάσει η ομάδα στη νίκη. 

Η σταθερά άθλια απόδοση του Μακ και η  κακή εμφάνιση του Μποχωρίδη δεν επέτρεψε στην επίθεση να βρει ρυθμό. Η ομάδα έβαλε 82 πόντους χάρη στην απίστευτη ευστοχία του HSR, σε κάποιες κλασικές συνεργασίες  των Παπαπέτρου-Παπαγιάννη  και φυσικά στο 1vs1. Θα ήθελα να δω τη μπάλα να ακουμπάει στο low post, αλλά δε ξέρω κατά πόσο ήταν εύκολο να περάσει η μπάλα εκεί απέναντι στα ψηλά κορμιά των φιλοξενούμενων.  

Δεν είναι βέβαια όλα μαύρα. Ο Παπαγιάννης ήταν ξανά εξαιρετικός, δείχνοντας πως έχει αφήσει πίσω του την περιπέτεια με τον COVID, ενώ ο Παπαπέτρου συνεχίζει να είναι εύστοχος από την περιφέρεια. Ο Χεζόνια ευστόχησε σε σπουδαία σουτ και φυσικά ο Sant Ross έκανε μία all around εμφάνιση, δείχνοντας πως έχει ποιότητα να βοηθήσει έχοντας τον κατάλληλο ρόλο. 

Ο Κάτας προσπάθησε να εισάγει κάποια νέα στοιχεία στην επίθεση της ομάδας όπως το logo pick and roll, δηλαδή το pnr του συμβαίνει με τον δημιουργό να βρίσκεται στο low post και τον ψηλό να πηγαίνει για screen με τους Παπαπέτρου και Παπαγιάννη. Επίσης, προσπαθεί να πάει ένα βήμα παραπέρα τα hand-off pick and roll εισάγοντας κίνηση στην αδύνατη πλευρά με ένα κόψιμο, κυρίως του Γουάιτ. Αυτά είναι ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο και δεν παρήγαγαν σταθερά πόντους, αφού η δόμηση της επίθεσης θέλει χρόνο και φυσικά γκαρντ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος σε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της σεζόν απέναντι στον Αστέρα (που τον κέρδισε και στη Σερβία, επίσης σε μία άθλια εμφάνιση της ομάδας). Ο Κάτας θα συνεχίσει ορθώς τις δοκιμές και θα προσπαθήσει να εισάγει και άλλα στοιχεία της φιλοσοφίας του, αλλά και να αξιολογεί τους παίκτες, αφού στην τελική και στη φάση που βρισκόμαστε αυτά είναι το ζητούμενο. Το εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στην Εφές θα είναι ευκαιρία να δει που βρίσκεται η ομάδα και κατά πόσο ο αγώνας απέναντι στους Σέρβους ήταν μια κακή παρένθεση. 

Τα αμυντικά λάθη έφεραν πισωγύρισμα
Tagged on: