Ο Παναθηναϊκός στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στη Ρεάλ, παρά τις απουσίες των Παπαγιάννη-Παπαπέτρου και ήταν αρκετά καλός απέναντι στη Βαλένθια, φτάνοντας σε μία εύκολη νίκη. Ο Κάτας συνέχισε τις προσαρμογές, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι και στο ροτέισιον, μοιράζοντας το χρόνο.

Γράφει ο Efthymis

Απέναντι στη Ρεάλ

Ο Κάτας επέλεξε να ξεκινήσει με ψηλή πεντάδα απέναντι στην ομάδα του Λάσο. Ο Γουάιτ ξεκίνησε στο ‘’3’’, ο Μήτογλου στο ‘’4’’ και ο Όγκαστ στο ‘’5’’. Εκτός αυτού, αποφάσισε να ξεκινήσει με τον Μακ στον άσο και τον Νέντοβιτς δίπλα του. Ο Παναθηναϊκός επιτέθηκε κυρίως μέσα από διατάξεις 3-out, 2-in (είδαμε και 4-out,1-in) και έτρεξε dribble hand-offs συνεργασίες που κατέληγαν σε mid pnr. Η Ρεάλ σημάδεψε κυνικά τον Νέντοβιτς με τον Τέιλορ να επιτίθεται με πολλούς τρόπους (μέσα από pnr, ποστ, κοψίματα στην baseline) με σκοπό τόσο να σκοράρει όσο και να φθείρει τον Σέρβο. Οι δύο προπονητές επέλεξαν step back/fight through για να αμυνθούν στο pnr του αντιπάλου.

Η κακή εικόνα του πρώτου δεκαλέπτου συνεχίστηκε και στο δεύτερο. Ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα, με τη Ρεάλ να δημιουργεί και να ευστοχεί σε ελεύθερα σουτ, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Μποχωρίδη και Φόστερ στην περιφέρεια δε μπορούσε να επιτεθεί ορθολογικά και κατέφευγε σε ατομικές προσπάθειες. Η είσοδος του Νέντοβιτς βελτίωσε κάπως επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ο Κάτας δοκίμασε σχήματα (Μήτογλου ως σέντερ και Γουάιτ pf, Γουάιτ, Μπέντιλ και Όγκαστ μαζί), αλλά τίποτα δε μπόρεσε να περιορίσει τη Ρεάλ.

Η πεντάδα της τρίτης περιόδου ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Μακ, Νέντοβιτς, Μποχωρίδης, Γουάιτ και Όγκαστ ξεκίνησαν μαζί και βελτίωσαν την εικόνα της ομάδας σε άμυνα και επίθεση. Ο Όγκαστ βοήθησε με την ταχύτητά του και εξέθεσε σε κάποιες περιπτώσεις τον Ταβάρες. Η μπάλα κυκλοφόρησε ικανοποιητικά, ενώ αμυντικά η ομάδα συνέχισε με την ίδια τακτική στο pnr, αν και ο Κάτας χρησιμοποίησε και κάποιες προσαρμογές (πολλαπλές αλλαγές με τον Γουάιτ να ξεκινάει πάνω στον Ταβάρες, τον Μποχωρίδη στον Αλοσέν, τον Μακ στον Τέιλορ και τον Όγκαστ στον Τόμκινς, αλλά μετά το pnr μεταξύ Αλοσέν και Ταβάρες ο Όγκαστ παίρνει το κόψιμο του center, ο Γουάιτ πάει στον Αλοσέν , ο Μποχωρίδης πήγε στον Τέιλορ και ο Μακ στον Τόμκινς).

Επίσης, ο Ισραηλινός τεχνικός ζήτησε pick and pop με τον Μήτογλου, προσπαθώντας να τραβήξει έξω ή/και να εκθέσει τον Ταβάρες και τον Τάιους στη συνέχεια, αλλά ο Έλληνας ψηλός ήταν άστοχος. Ο Κασελάκης βελτίωσε ακόμη περισσότερο την άμυνα της ομάδας και της έδωσε την ευκαιρία να τρέξει στο transition και να βρει σκορ. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με την ίδια λογική. Γρήγορες επιθέσεις, καλές άμυνες με τους Γουάιτ και Κασελάκη να κάνουν υποδειγματική δουλειά. Ο Παναθηναϊκός μείωσε στους 5, αλλά κάποιες επιπόλαιες επιθέσεις και ένα σοβαρό διαιτητικό λάθος δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Απέναντι στη Βαλένθια

Ο Κάτας ήταν στην ευχάριστη θέση να έχει τους Παπαγιάννη, Παπαπέτρου ετοιμοπόλεμους, ενώ δε μπορούσε να υπολογίζει στον HSR. Ο Ισραηλινός τεχνικός χρησιμοποίησε όμως την ίδια ακριβώς αρχική πεντάδα που είχε παρατάξει απέναντι στη Ρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με ξεκάθαρο στόχο στο παρκέ για να τρέξει. Η ομάδα έτρεξε στο transition μετά από κλέψιμο ή αμυντικό ριμπάουντ, ενώ στο μισό γήπεδο στράφηκε σε horns offense που κατέληγε σε κεντρικό pick and roll με την αγαπημένη 3-out, 2-in διάταξη του Κάτας. Η Βαλένθια επιτέθηκε μέσα από horns offense και τροφοδότησε τους ψηλούς της στο low post, με σκοπό να εκμεταλλευτούν την αμυντική αδυναμία του Όγκαστ (ο Ντούμπλιεβιτς), ενώ μόλις πάτησε παρκέ ο Παπαγιάννης στράφηκαν στο pnr, ιδιαίτερα spain, και pick and pop. Η περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού είχε προβλήματα και οι Ισπανοί ευστόχησαν σε ελεύθερα σουτ.

Ο Όγκαστ έλαμψε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η ταχύτητά του στο ρολάρισμα μετά το pick έδωσε σκορ στην ομάδα, ενώ η καλή άμυνα έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να τρέξει. Ο Μποχωρίδης ήταν εξαιρετικός στην οργάνωση, ενώ η ομάδα δημιούργησε αρκετά corner 3s σε αυτή την περίοδο. Η Βαλένθια στράφηκε και πάλι στον Ντούμπλιεβιτς, αλλά ο Παπαγιάννης κάλυψε αποτελεσματικά και εντυπωσιακά το καλάθι.

Ο Παναθηναϊκός βασίστηκε σε pick and roll Νέντοβιτς-Όγκαστ με στόχο να κυκλοφορήσει τη μπάλα, ενώ η Βαλένθια επιτέθηκε από την περιφέρεια, αλλά ήταν άστοχη μιας και η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε. Οι γηπεδούχοι βρήκαν καλά σουτ μέσα από την horns offense, αλλά ήταν άστοχοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κάτας να μετατοπίσει την επίθεση στο ζωγραφιστό με τον Μπέντιλ να σκοράρει.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός επιτέθηκε μέσα από high-low συνεργασίες και pick and roll με τη μπάλα να μεταφέρεται στην αδύνατη πλευρά, ενώ αμυντικά Μήτογλου και Μποχωρίδης ήταν κομβικοί, ενώ ο Κάτας έβαλε τον Γουάιτ πάνω στον Βαν Ρόσομ αρχικά και στον Πρέπελιτς στη συνέχεια και άλλαζε με τον Όγκαστ στο pnr έτσι ώστε οι παίκτες της Βαλένθια να μην βρουν χώρο για εκτέλεση.

Οι αλλαγές του Κάτας

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι πως ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει αλλάξει το πλαίσιο μέσα από το οποίο επιτίθεται η ομάδα. Γρήγορες επιθέσεις, έμφαση στο transition, καλή κυκλοφορία της μπάλας, λιγότερα pnr και pin down screen για τον Παπαπέτρου, ο Νέντοβιτς έχει αναλάβει περισσότερα δημιουργικά καθήκοντα και ο HSR έχει ρόλο ball mover, όσο έχει αγωνιστεί. Επίσης, χρησιμοποιεί περισσότερο 3-2 αντί για 4-1 (σ.σ. την ίδια διάταξη χρησιμοποιούσε και ο ομοεθνής του Μπλατ, όπως και την έναρξη της horns offense με πάσα πίσω από το κέντρο που χρησιμοποίησε σε λίγες περιπτώσεις απέναντι στη Ρεάλ). Στην άμυνα έδειξε αρκετά προσαρμοστικός δοκιμάζοντας τακτικές και παίκτες και αλλάζοντας τους ανάλογα με την αντίπαλη επίθεση.

Αλλαγές όμως έχουν υπάρξει και στο ροτέισιον με τον Μποχωρίδη να έχει γίνει ενεργό μέλος και τον Όγκαστ να παίρνει χρόνο συμμετοχής, αγωνιζόμενος έπειτα από καιρό λόγω των προβλημάτων υγείας, βοηθώντας την ομάδα επιθετικά. Ο Κάτας προτιμάει τα ψηλά σχήματα και ο Γουάιτ έχει εξελιχθεί σε κομβικό παίκτη, καλύπτοντας και τις δύο θέσεις των forward. Ο Φόστερ χρησιμοποιείται, αλλά δε βοηθάει.

Ο Κάτας έχει κάνει κάποιες τομές στον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, και αξιολογεί κάθε παίκτη από την αρχή. Ενδιαφέρον έχει αν θα υπάρξει αλλαγή.

Ο Μποχωρίδης και ο Λάσο

Μποχωρίδης και Λάσο μίλησαν και έλυσαν την «παρεξήγηση» που προέκυψε μετά τον τραυματισμό του Κάρολ. Ο Ισπανός προπονητής, προς τιμή του, επικοινώνησε με τον Λευτέρη και συζήτησαν τι ειπώθηκε και τι όχι. Ο Έλληνας γκαρντ με τη σειρά του δημοσιοποίησε το γεγονός και έδωσε οριστικό τέλος. Ο τραυματισμός του Κάρολ ήταν ένα ατυχές γεγονός.

Η συνέχεια

Το πρόγραμμα είναι δύσκολο με τον Προμηθέα και τον Ολυμπιακό να περιμένουν, ενώ ακολουθούν και τα παιχνίδια για το κύπελλο. Η ομάδα χτίζει αυτοπεποίθηση και δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Ο Κάτας θα συνεχίσει τη δουλειά του και ίσως περιμένει και κάποιον γκαρντ.

Bήματα προς τα πάνω