Η νοκ-άουτ φάση των διπλών παιχνιδιών για τους 16 του BCL είναι από χθες παρελθόν και οι oμάδες προχωρούν στο επόμενο ζευγάρωμα.Το ντέρμπι των δικέφαλων αετών έδωσε το εισιτήριο στην Άεκ,ενώ ο Προμηθέας Πατρών δεν κατάφερε να κάνει το παραπάνω βήμα.

Καλωσορίζουμε στα decks τον Mάκη που θα μας παρουσιάσει και θα αναλύσει τα παιχνίδια που παρακολουθήσαμε.

Γράφει ο Makis Pilouris

Τύποις νικητής… 

Σε ένα παιχνίδι με μπόλικη ένταση, ο Π.Α.Ο.Κ πέρασε νικηφόρα από το Ο.Α.Κ.Α με 63-62 αλλά αποκλείστηκε από το final8 του FIBA Champions league. 

Σε ένα ομολογουμένως κακό παιχνίδι από άποψη θεάματος η Α.Ε.Κ το μόνο που χρειαζόταν ήταν να διατηρήσει το +9 του πρώτου παιχνιδιού.Θυμίζω ο,τι στη διοργάνωση της FIBA το format περιλαμβάνει διπλούς αγώνες,ενώ υπάρχει και η ισοπαλία ως αποτέλεσμα. 

Ο Π.Α.Ο.Κ παρέταξε στο παρκέ όλα του τα όπλα.Από το συνηθισμένο U.C.LA Cut με τον Μαργαρίτη σε ρόλο δημιουργού και τον Goss σε ρόλο εκτελεστή μέχρι και transition καταστάσεις.Ξεκίνησε καλά,όμως η early offense του Luca Banchi δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες.Η Α.Ε.Κ διαθέτει ένα πληρέστερο και πιο ποιοτικό σύνολο από τον Π.Α.Ο.Κ.Πολλή κίνηση και γρήγορες επιθέσεις εκμεταλλευόμενη τα λάθη των Θεσσαλονικέων. 

Μπορεί να έλλειπε ο Ξανθόπουλος αλλά ο Jordan Theodore είναι computer.Scoring pointguard μεν αλλά διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία δε,(σε αυτό το επίπεδο)για να γίνει ο floor general της Ένωσης. 

Ο coach Banchi φέτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο spacing που του επιτρέπει η υπάρξη πολλών και καλών σουτέρ ταυτόχρονα.Υπήρξαν και φάσεις που ο Π.Α.Ο.Κ έδωσε κυνικά το τρίποντο στο Howard Sant-Roos ο οποίος είναι μαζί με τον Ξανθόπουλο οι 2 χειρότεροι σουτέρ στην περιφέρεια της Α.Ε.Κ. 

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Π.Α.Ο.Κ επανήλθε και πέρασε μπροστά μέχρι και 6 λεπτά πριν το τέλος αλλά δεν μπόρεσε να πάρει διαφορά ασφαλείας. 

Οι δύο Αμερικανοί του στην Περιφέρεια(Hatcher-Goss) ήταν σε μέτριο βράδυ.Ο Κόνιαρης με τον Μαργαρίτη έμοιαζαν μόνοι από πλευράς Ελλήνων παιχτών.Από το δικέφαλο του Βορρά ξεχώρισε και ο Jefferson ο οποίος είναι εξαιρετικός diver και αρκετά υποτιμημένος αμυντικά.Από αμυντικής άποψης ο Π.Α.Ο.Κ διέγνωσε ο,τι η Α.Ε.Κ δεν τα πάει καλά από την περίμετρο στο match και έπαιξε με διάφορες ζώνες. 

1-3-1 zone η οποία με την πολυμορφικότητά της επεδίωκε να κόψει την πάσα.Το βασικό μειονέκτημα είναι ο,τι αφήνεις ελεύθερους τους παίχτες στις γωνίες.Μπορεί να επιτευχθεί πάσα(συνήθως μακρινή) στις γωνίες σκόπιμα.Έτσι ο παίχτης όταν οδηγηθεί στο Low post θα βρεί ένα δάσος από χέρια(deflections) και θα οσηγηθεί στο λάθος.Σημαντικό ο,τι σε μια τέτοια άμυνα παρατάσσονται στο κέντρο οι καλύτεροι rebounders. 

Ο Π.Α.Ο.Κ δοκίμασε και άλλες ζώνες και άλλες αμυντικές τακτικές που σε γενικές γραμμές λειτούργησαν.Το πρόβλημα ήταν επιθετικό πρωτίστως.Παρόλαυτά αξίζει να σημειωθεί η πολύ μεγάλη απουσία του Jones ο οποίος είναι ο συνδετικός κρίκος περιφέρειας και frontline. 

Αμυντικά κάνει μια πάρα πολύ καλή σεζόν και είναι υπέυθυνος για πολλά από τα ελεύθερα σουτ για την ομάδα του coach Παπαθεοδώρου. 

Στις φάσεις που γύριζε τη μπάλα υποδειγματικά σκόραρε εύκολα.Στις φάσεις που άργησε ο δημιουργός(πότε Κόνιαρης,πότε Hatcher) να δράσει σπαταλώντας ενέργεια με ντρίπλες,οι διάδρομοι έκλεισαν. 

Η Α.Ε.Κ βρήκε έτσι εύκολους πόντους στο transition.Παράλληλα η αμυντική προσήλωση του Κουβανού Sant-Roos,που κόλλαγε-ωσάν βδέλλα-συνέχεια στους περιφερειακούς του Π.Α.Ο.Κ  είχε αποτέλεσμα.Τους έφθειρε γρήγορα και έτσι η Α.Ε.Κ μπόρεσε να κόψει τη δημιουργία και την εκτελεστική τους επάρκεια. 

Όταν χρειάστηκε στο τέλος βρήκε και μεγάλα σουτ,βασισμένα στην προσωπικότητα παιχτών όπως ο Maciulis.Είναι γνωστό ο,τι ο Π.Α.Ο.Κ είναι η πιο εύστοχη ομάδα από την περίμετρο σε όλη την ευρώπη.Μια εικόνα που αποτυπώνει την χθεσινή αστοχία του είναι πώς παρά τον μετρημένο(σε σχέση με την Α.Ε.Κ) αριθμό εκτελεσμένων τριπόντων τα εύστοχα ήταν μόλις 4. 

Ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανωτερότητα της Α.Ε.Κ είναι τα 21 λάθη του Π.Α.Ο.Κ έναντι μόλις 12 της Βασίλισσας. 

Αντίστοιχα και το σκοράρισμα από λάθη αντιπάλου:27 πόντοι για Α.Ε.Κ και 12 για Π.Α.Ο.Κ. 

Όσο για τους πόντους από δεύτερες ευκαιρίες ήταν 10 για την Κυπελλούχο Ευρώπης και 0 για την ομάδα του Βορρά. 

Σαν γενικό συμπέρασμα ο Π.Α.Ο.Κ αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση αφού κατά διαστήματα έπαιξε φοβερό μπάσκετ και έκανε μερικές πολύ καλές εμφανίσεις κόντρα σε Τενερίφη και Hapoel Holon.Ίσως με άλλον αντίπαλο να είχε περισσότερες ελπίδες για πρόκριση,δείχνοντάς μας τις πραγματικές δυνατότητές του.Η φυγή του Yannick Moreira μπορεί να ήταν μια απώλεια σημασίας αλλά το ίδιο ήταν και η έλευση του Hatcher από την Ιταλία.Είναι ομάδα με έφεση στο set game που μπορεί να τρέξει και έχει αυτοματισμούς στο pick and roll.Επιδιώκει τα τρίποντα και αμυντικά ανταπεξέρχεται μια χαρά με βάση τον ανταγωνισμό. 

Από την άλλη η Α.Ε.Κ έχει ρίξει μπόλικο χρήμα χωρίς τις απλοχεριές των προηγούμενων χρόνων.Τρέχει μια early offense και αρκετά 1-4 plays εκμεταλλευόμενη τους εξαιρετικούς σουτέρ της.Η προσθήκη του Jordan Theodore με ταυτόχρονη αποδέσμευση του Mayes ήταν το κερασάκι στην τούρτα.Η επιστροφή του γνώριμου James και οι οδηγίες του Ιταλού Luca Banchi αποτελούν εχέγγυα για το back to back.Υπάρχει πλέον ένας πυρήνας καλών ξένων και Ελλήνων παιχτών που μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το σύνολο σε παιχνίδια φωτιά.Η σειρά με τη Bamberg αναμένεται καθηλωτική. 

Προμηθέας…δεσμώτης. 

Η ομάδα της Πάτρας δεν τα κατάφερε κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο.Η iBEROSTAR TENERIFE έχει κερδίσει Gran Canaria,Malaga,Valencia αποδεικνύοντας ο,τι δεν είναι μια τυχαία ομάδα.Από την άλλη ο Προμηθέας έχασε το πλεονέκτημα έδρας τερματίζοντας από δεύτερος στον όμιλό του,τελευταίος από τις ομάδες που προκρίθηκαν στο top 16. 

Λίγο η έλλειψη του ταλέντου,λίγο η απουσία του τίμιου Λίποβυ δεν ήθελε και πολύ. 

Τα αμυντικά deflections των Ισπανών έδειξαν την προσήλωσή τους να κρατήσουν τον Προμηθέα χαμηλά.Παράλληλα οι ίδιοι επιθετικά ήταν εξαιρετικοί.Πολύ καλές εισαγωγικές πάσες και 1 in 4 out καταστάσεις ψάχνοντας το σωστό τρίποντο,γυρνώντας υποδειγματικά τη μπάλα. 

Είναι γνωστή η αγάπη μου για τον Λιθουανό Tim Αbromaitis.Πολύ κοντρολαρισμένο παιχνίδι για άλλη μια φορά.Εκτέλεσε μόλις ένα τρίποντο αλλά όση ώρα έπαιζε ήταν θετικότατος.Σωστές αλληλοκαλύψεις,ήξερε που να πάει και φρόντισε να κάνει flat την άμυνα του Προμηθέα,ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο.Άλλωστε το +- του ήταν 17. 

Gillet και Bassas ήταν το αόρατο χέρι του coach Βιντορέτα.Παιγμένοι παίχτες δεν τα έχασαν,δείχνοντας την ψυχραιμία τους στα πιο κρίσιμα σημεία.Άλλωστε και οι 2 είχαν συνολικά 7 rebound και 5 assists.Στοιχεία που κόστισαν στους Πατρινούς. 

Οι Νησιώτες σκόραραν πολύ μέσα από pick and roll αλλά έκαναν και πολλά λάθη.Δυστυχώς για τον coach Γιατρά δεν υπήρξε η εκμετάλλευση από μεριάς της ομάδας του.Ο Κασελάκης δεν κάλυψε μέρος από την απουσία του Λίποβυ και αντίστοιχα και ο Χρήστος Σαλούστρος ήταν ιδιαιτέρως άστοχος.0/3 τρίποντα και 1/3 δίποντα.Γενικά ο Προμηθέας ήταν άστοχος από τη γραμμή του τριπόντου με μόλις 21,1%. 

Ο Parks έκανε ένα μέτριο παιχνίδι,όχι όμως και ο Saiz που ήταν καθοριστικός τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. 

Ο Νίκος Γκίκας παραμένει ασταθής και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.Οι Ισπανοί τον έφθειραν δίνοντας του σκοτωμένα τρίποντα στα οποία στόχησε.Ο Rion Brown ουσιαστικά ήταν για άλλη μια φορά ο σταθερός πόλος για την επίθεση του Προμηθέα.Έβαλε μεγάλα σουτ,έβγαλε άμυνες αλλά δεν είχε κάποιον άξιο συνμπαραστάτη.Σε γενικές γραμμές οι φιλοξενούμενοι έδειξαν σημάδια εκνευρισμού και δεν είχαν τις απαιτούμενες λύσεις.Σχεδόν ποτέ δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι.Παράλληλα η Ισπανική ομάδα κόβοντας την επικοινωνία μεταξύ περιφέρειας και frontline ψαλίδισε κατά 50% τις ασσίστ των φιλοξενούμενων(από 16 σε 8). 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως παρά το όμορφο μπάσκετ που έχει παίξει ο Προμηθέας,πήρε αυτό που άξιζε βάσει της απόδοσής του.Εδώ και 2 μήνες βρίσκεται σε ένα mini ντεφορμάρισμα,χάνοντας το πλεονέκτημα έδρας και πέφτοντας πάνω στην Τενερίφη. 

Βλέποντας βέβαια το πόσο καλά τα πήγε η Βελγική-και πολύ νεανική-Antwerp Giants,κόντρα σε μια άλλη Ισπανική ομάδα διαπιστώνουμε τη διαφορά.Στην Πάτρα γίνεται καλή δουλειά και το project είναι νοικοκυρεμένο από πολλές απόψεις.Για να περάσεις όμως μια ομάδα που παίζουν παίχτες όπως ο Bassas,ο Iverson και ο Staiger χρειάζεσαι και άλλα πράγματα. 

Από την άλλη ο coach Vidoretta παίρνει ουσιαστικά πίσω αυτό που έχασε πέρυσι στη Βαλένθια.Οι τότε τραυματισμοί των Williams και παροδικά και του Van Rossom του κόστισαν.Τότε δεν μπόρεσε να μας δείξει αυτό που μπορούσε.Επέστρεψε στην Τενερίφη και έχει παρουσιάσει ένα σύνολο πολύ όμορφο. 

Είναι μια από τις πολύ καλές ομάδες και κατά τη γνώμη μου,μια από τις πιθανές ομάδες του final4. 

Champions league ώρα μηδέν