Με πρωταγωνιστή το φορμαρισμένο Μήτογλου και αρκετές προσαρμογές από τον Κάτας ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα τη Χίμκι. Ο Ισραηλινός προπονητής δοκίμασε αρκετά πράγματα απέναντι στους Ρώσους, οι οποίοι, εν τη απουσία του Σβεντ, μετατόπισαν τον κύριο όγκο των επιθέσεών τους κοντά στο ζωγραφιστό, όμως η αδύναμη άμυνά τους και η απουσία box outs δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν τη νίκη.

Γράφει ο Efthymis

Ο Κάτας ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Όγκαστ-Μήτογλου στη frontcourt και τους Νέντοβιτς-Σαντ Ρος στο backcourt, ενώ ο Γουάιτ αγωνίστηκε ως sf. Ο Παναθηναϊκός μπήκε αρκετά καλά στο παιχνίδι, καταφέρνοντας να χτυπήσει μέσα από το ζωγραφιστό είτε με high-low συνεργασίες, είτε με dribble hand-off που κατέληγαν σε pick and roll Νέντοβιτς-Μήτογλου/Όγκαστ.

Η Χίμκι βασίστηκε στο pick and roll με τον Μακόλουμ να είναι ο χειριστής. Ο Αμερικανός εκμεταλλεύτηκε την αμυντική τακτική του Κάτας (step back/fight through ) δίνοντας σκορ στην ομάδα του. Το μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό ήταν η transition άμυνά του, με τη Χίμκι να εκμεταλλεύεται τις αργές επιστροφές των γηπεδούχων και να παίρνει προβάδισμα στο σκορ. Η ομάδα έμεινε κοντά στο σκορ χάρη στην έφεση του Μήτογλου στο επιθετικό ριμπάουντ. Η είσοδος των Μακ-Κασελάκη-Μπέντιλ (αγωνίστηκε ως center) άλλαξε την εικόνα της ομάδας. Η άμυνα βελτιώθηκε και η επίθεση λειτούργησε καλύτερα με τη μπάλα να κυκλοφορεί καλύτερα. Ο Κασελάκης ήταν θετικότατος, αφού αμυντικά έβαλε το κορμί του σωστά στις αλλαγές και επιθετικά λειτούργησε ως floor spacer. Η Χίμκι χτυπούσε στα mismatches που προέκυπταν μετά τις αλλαγές και ήταν κοντά στο σκορ (σ.σ. οι ρώσικη ομάδα εκτέλεσε μόλις ένα τρίποντο στο πρώτο δεκάλεπτο).

Στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός βασίστηκε σε συνεργασίες high-low και διατηρούσε το προβάδισμα, αλλά η Χίμκι έμεινε ζωντανή χτυπώντας την αμυντική αδυναμία του Όγκαστ. Αξίζει να σημειωθεί την καλή αμυντική συμπεριφορά που είχε ο αμυνόμενος της αδύνατης πλευράς (Μποχωρίδης ή Νέντοβιτς συνήθως) με τον Παναθηναϊκό να κλέβει τη μπάλα και να σκοράρει στο transition. Στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε και αμυντικά. Η είσοδος του Μπέντιλ αντί του Όγκαστ, η απόφαση να αμυνθεί ο Μήτογλου πάνω στον Μίκι και η αλλαγή της άμυνας pnr σε show and recover άλλαξαν δραστικά την αμυντική εικόνα της ομάδας.

Ο Νέντοβιτς εμφανίστηκε διαφορετικός στην τρίτη περίοδο και ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα 21 πόντων (65-44). Η Χίμκι έψαχνε απεγνωσμένα τον Μίκι, αλλά δε μπορούσε να τον βρει χάρη στην επιθετική front the post 4/4 άμυνα (Μπέντιλ, Μποχωρίδης, Όγκαστ και Μήτογλου αμύνθηκαν πάνω του). Έτσι οι Ρώσοι σκόραραν μόνο από επιθετικά ριμπάουντ, μέχρι τουλάχιστον να αλλάξει ο ρόλος του Μίκι. Ο Μάλτσεφ χρησιμοποίησε τον Αμερικανό είτε ως roller είτε τον ανέβασε στην κορυφή του τριπόντου για να αδειάσει το ζωγραφιστό και να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενα κοψίματα συμπαικτών του.

Ο Κάτας πειραματίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Δοκίμασε αρκετά σχήματα και τακτικές. Είδαμε αρκετούς συνδυασμούς στην περιφέρεια, εφάρμοσε άμυνα αλλαγών στο κεντρικό pnr της Χίμκι, ενώ χρησιμοποίησε και τον Καλαϊτζάκη δίνοντάς του ρόλο σε άμυνα και επίθεση.

Συμπεράσματα

  • Ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα τη χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης. Η Χίμκι ήταν τραγική αμυντικά και έχασε 21 ριμπάουντ. Τα περισσότερα χωρίς καν να έχει γίνει block out. Η απουσία του Σβεντ ήταν σημαντική επιθετικά, ενώ είδαμε πως επιτέθηκε κατά βάση από το ζωγραφιστό, κάτι που δε συνηθίζει.
  • Ο Κάτας άλλαξε το πλαίσιο των επιθέσεων της ομάδας. Οι ψηλοί, με εξαίρεση των Γουάιτ είτε αγωνιζόταν ως sf είτε ως pf, έμεναν κατά βάση στο ζωγραφιστό. Δοκιμάστηκαν αρκετές high-low συνεργασίες, με τον έναν ψηλό να βρίσκεται συνήθως στο ύψος της γραμμής των ψηλών.
  • Ο HSR χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως distributor (μεταφορές της μπάλας) και μετά πάσαρε στο γκαρντ. Έτσι ο Νέντοβιτς γλίτωσε πολύτιμες ανάσες και ο Κουβανός χρησιμοποιήθηκε σε ρόλους που μπορεί να υποστηρίξει άψογα.
  • Ο Μήτογλου ήταν άψογος σε επίθεση αλλά και άμυνα. Έκανε θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ, ενώ λειτούργησε αρκετά καλά και ως screener. Αμυντικά περιόρισε τον Μίκι στο διάστημα που αμύνθηκε πάνω του, και ήταν καίριος στα αμυντικά box outs.
  • Ο Κασελάκης και ο Γουάιτ ήταν αξιοπρεπείς στο διάστημα που αγωνίστηκαν. Ο πρώτος βοήθησε αμυντικά, ενώ ο Γουάιτ αγωνιζόμενος είτε ως sf είτε ως pf ήταν καλός, βάζοντας τα σουτ και βοηθώντας στην άμυνα.
  • Ο Όγκαστ και ο Μπέντιλ είχαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Ο Έλληνας center δυσκολεύτηκε αμυντικά απέναντι στον Μίκι, αλλά έδωσε κάποιες λύσεις σε σκορ και ριμπάουντ. Ο Γκανέζος ήταν αξιοπρεπής αμυντικά, αλλά επιθετικά ήταν επιρρεπής σε λάθος ενέργειες. Το decision making του χρειάζεται βελτίωση.
  • Ο Νέντοβιτς αν και ξεκίνησε αρνητικά ανέβασε απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο.

  • Ο Μακ και ο Μποχωρίδης ήταν μάλλον μέτριοι. Ο Αμερικανός είναι ντεφορμέ και σε κακή αγωνιστική κατάσταση τον τελευταίο καιρό, έχοντας πάρει κιλά, ενώ ο Έλληνας γκαρντ βοήθησε αμυντικά, αλλά επιθετικά δε μπόρεσε να τελειώσει φάσεις. Βοήθησε οργανωτικά όμως σε σημαντικό βαθμό. Πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του κοντά στο καλάθι.
  • Ο Καλαϊτζάκης είχε ρόλο για περίπου 5’ που αγωνίστηκε στο παρκέ. Ανέλαβε επιθέσεις, πήρε πρωτοβουλίες και έδωσε λύσεις. Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά μπορεί να βοηθήσει σε συγκεκριμένο ρόλο.
  • Ο Κάτας έκανε καλό ροτέισιον (κανείς παίκτης δεν αγωνίστηκε πάνω από 29’), έκανε προσαρμογές πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα και πήρε την πρώτη του νίκη στην Ευρωλίγκα. Ο ίδιος δοκίμασε πολλά σχήματα και δείχνει να πειραματίζεται συνεχώς. Οι 3-out, 2-in διατάξεις του θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όταν επιστρέψει ο Παπαγιάννης μιας και το σουτ του από μέση απόσταση και η ικανότητά του στην πάσα μπορεί να αλλάξει πολλά στην επιθετική λειτουργία της ομάδας.
Έκανε το χρέος του, κυνηγά τη βελτίωση