by @77

Εδώ και 3 χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται σε μια κατάσταση εσωστρέφειας φέρνοντας μνήμες απ’ το μακρινό 2000 όταν και υπήρξε το περίφημο σχίσμα με τις δυο διοργανώσεις. Εκείνη η διχοτόμηση κράτησε μόνο για μία σεζόν. Η FIBA ηττήθηκε αφήνοντας πεδίο στην Euroleague να αναπτυχθεί πλησιάζοντας αισίως τα 20 χρόνια λειτουργίας. Απ’ το 2016 έχουμε μια αναζωπύρωση της κόντρας. Η Διεθνής Ομοσπονδία έκανε μια απόπειρα να ανατρέψει το status quo χτυπώντας την Euroleague στο δικό της «γήπεδο». Η αλήθεια είναι πως ούτε καλά προετοιμασμένη ήταν ούτε το timing που επέλεξε σωστό. Προσπάθησε να πλήξει την Ευρωλίγκα δελεάζοντας οικονομικά τους συλλόγους αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των συλλόγων – μετόχων και να οδηγήσει τον Μπερτομέου στην επίσπευση της αλλαγής του format το οποίο από πολλούς έχει εκληφθεί ως προμήνυμα για μια κλειστή λίγκα με απεμπλοκή των συλλόγων απ’ τα εθνικά πρωταθλήματα. Σε δεύτερο επίπεδο επανέφερε μετά από πολλά χρόνια τους προκριματικούς για τα διεθνή τουρνουά εμβόλιμα μέσα στην χρονιά απειλώντας με κυρώσεις. Το μόνο που κατάφερε με τα παράθυρα ήταν οι εθνικές να στερούνται τους αθλητές του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκας (αρκετούς κι απ’ το Eurocup). Έτσι, στο Παγκόσμιο της Κίνας το ερχόμενο καλοκαίρι θα καταγραφούν αρκετές απουσίες ομάδων αφού λόγω της μη διαθεσιμότητας των κορυφαίων παικτών είχαμε ηχηρούς αποκλεισμούς. Παράλληλα, το BCL πήρε την 3η κατά σειρά θέση σε δυναμικότητα πίσω κι απ’ το Eurocup δίνοντας την ευκαιρία σε λιγότερο ισχυρές ομάδες να διακριθούν. Με το FIBA Europe Cup ούτως ή άλλως δεν ασχολούνται παρά ελάχιστοι.

Ο Ισπανός CEO έχει το κουμάντο της Euroleague απ’ την σύστασή της. Το έργο του χαρακτηρίζεται ισχνό από οικονομικής και εμπορικής σκοπιάς. Δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τον τζίρο του συνεταιρισμού και τα έσοδα των ομάδων στον βαθμό που η ποιότητα του αθλητικού προϊόντος θα δικαιολογούσε. Ούτε έχει κατορθώσει το περιβόητο expansion βάζοντας κι άλλες αγορές στο χάρτη.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια φάση που ο καθένας έχει τραβήξει τον δρόμο του θεωρώντας πως δεν έχει περιθώρια για συμβιβασμούς. Απ’ την μια η Euroleague μια εταιρεία με μετόχους 11 εταιρείες – ομάδες με πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις κι απ’ την άλλη η FIBA, η διεθνής ομοσπονδία, που κοιτάει ή οφείλει να κοιτάει το άθλημα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Πάει καιρός που τα δύο μέρη δεν συζητούν, δεν συνεννοούνται, δεν συνεργάζονται. Ο καθένας απ’ την μεριά του προσπαθεί να κερδίσει πόντους σε μια ιδιότυπη μάχη εξουσίας με θύμα το ίδιο το άθλημα. Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν κατέχει την θέση που του αξίζει. Δεν παίρνει το μερίδιο που του αναλογεί απ’ την πίτα του αθλητικού θεάματος. Δεν εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται.

Η ανάληψη της ηγεσίας της FIBA απ’ τον Ζαγκλή μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μπάουμαν έχει αλλάξει ελαφρώς την διάθεση για προσέγγιση απ’ την πλευρά της FIBA αφήνοντας μια χαραμάδα συναίνεσης. Την ίδια ώρα που η απέναντι πλευρά διευρύνει τον κύκλο της (+2 ομάδες στην Euroleague 2019/20) και βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς ένα κλειστό club συλλόγων πλήρως αποσχισμένο απ’ τις εθνικές λίγκες. Φυσικά ένα τέτοιο βήμα χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, πολλή προεργασία και επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο κι αμφίβολο αν θα ταιριάξει στις ιδιαιτερότητες της Ευρώπης.

Απ’ όλο αυτό το θολό τοπίο, ένα είναι σίγουρο. Τα παιχνίδια ετησίως αυξάνονται διαρκώς. Οι παίκτες επιβαρύνονται με τους τραυματισμούς να είναι πλέον συχνότεροι, οι αγωνιστικές περίοδοι επεκτείνονται κι ο καθένας κοιτάει τον δικό του μικρόκοσμο αποκομμένος απ’ το περιβάλλον.

Οι φίλοι του μπάσκετ θέλουν να το βλέπουν να αναπτύσσεται. Μεγαλώσαμε βλέποντας το κύπελλο Πρωταθλητριών, το κύπελλο Κόρατς, το κύπελλο Κυπελλούχων αλλά και τα καλοκαιρινά διεθνή τουρνουά.

Θα καταθέσω μια ιδέα για το πως μπορεί να συμμαζευτεί το πράγμα ώστε καθένας να προσφέρει στο σκέλος που του αναλογεί. Με δεδομένα ότι πλήρως κλειστή λίγκα δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη και οι εθνικές ομάδες είναι μέρος του παιχνιδιού.

Οι βασικές αρχές :

  1. Μείωση των παιχνιδιών μέσα στη σεζόν που κυμαίνεται από 10 μέχρι και 20. Δύο καλοκαιρινοί μήνες ξεκούραση για τους παίκτες.
  2. Δραστική μείωση των ματς χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον και αισθητή αύξηση αυτών μεταξύ πραγματικά ανταγωνιστικών ομάδων. Έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.
  3. Κενά διαστήματα για τα παράθυρα ώστε να είναι όλοι οι top παίκτες διαθέσιμοι πλην φυσικά των NBAers.
  4. Απεγκλωβισμός των ομάδων της Ευρωλίγκας απ’ τις regular season των εθνικών λιγκών.
  5. Διασύνδεση των τριών διεθνών λιγκών μεταξύ τους με υποβιβασμούς και προβιβασμούς.
  6. Σύνδεση των εθνικών λιγκών μόνο με την 3η κατά σειρά διοργάνωση.
  7. Ειδικό ranking όπου όλα τα αποτελέσματα θα μετρούν. Κάθε ματς θα έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον.
  8. Ισορροπία μεταξύ συμβολαίων και δυνατότητας μιας ομάδας με ένα φιλόδοξο project 3-5 ετών να βρεθεί στην ελίτ.

EUROLEAGUE

Εδώ πριν απ’ όλα θα πρέπει να βρεθεί μια formula ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες αποκλίσεις στα φορολογικά καθεστώτα μεταξύ των χωρών. Μια ιδέα θα ήταν η διανομή των εσόδων της λίγκας να γίνεται με ανισοκατανομή αντιστρόφως ανάλογη με την φορολογική επιβάρυνση. Ομάδες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στις χώρες τους να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό των κοινών εσόδων κι αντίστροφα ομάδες με ευνοϊκό εθνικό φορολογικό καθεστώς να εισπράττουν λιγότερα. Κάθε αλλαγή σ’ αυτήν την θεωρητική ισορροπία θα προσαρμόζει αντίστοιχα τα δεδομένα.

Η βάση της λίγκας είναι οι 11 ομάδες με τριετή συμβόλαια τα οποία ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια στην βάση ειδικού βαθμολογικού ranking. Προστίθενται 7 ακόμη και παίζουν όλοι μεταξύ τους σε μια regular season 34 αγωνιστικών. Στα play offs προκρίνονται οι 8 πρώτοι στην βαθμολογία και παίζουν σειρές best of 5 μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή. Κατάργηση δηλ. του F4 υπό την προϋπόθεση πως θα έχει βρεθεί μια σχετική ισορροπία στα οικονομικά.

Οι 4 τελευταίοι της regular season υποβιβάζονται στην 2η διοργάνωση δηλ. το Eurocup. Αν μέσα σ’ αυτήν την τετράδα υπάρχει κάποια ή κάποιες απ’ τις 11 ομάδες με τα τριετή συμβόλαια τότε αυτή ή αυτές δεν υποβιβάζονται. Έχουν μια δεύτερη ευκαιρία την επόμενη σεζόν. Αν και τότε βρεθούν μέσα στην τελευταία τετράδα, υποβιβάζονται στο Eurocup και το συμβόλαιό τους λύεται πρόωρα.

Οι 18 ομάδες δεν συμμετέχουν στην κανονική περίοδο των εθνικών λιγκών αλλά μόνο στα play offs όταν δηλ. θα έχει ολοκληρωθεί η Euroleague.

To maximum των παιχνιδιών που μπορεί να δώσει μια ομάδα είναι 49 και το minimum 34.

EUROCUP

Συμμετέχουν 24 ομάδες. H regular season διεξάγεται με 4 ομίλους των 6 και 10 παιχνίδια. Προκρίνονται οι 4 πρώτοι και σχηματίζουν 4 νέους ομίλους των 4 με 6 ματς. Ο 6ος κάθε ομίλου υποβιβάζεται στην 3η κατά σειρά διοργάνωση το FIBA CUP. Ο 5ος κάθε ομίλου απλά συνεχίζει μόνο στην εθνική του λίγκα στην οποία συμμετέχει κανονικά απ’ την αρχή της σεζόν όπως όλες οι ομάδες του Eurocup.

Απ’ το top-16 προκρίνονται στα play offs οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου σχηματίζοντας 4 σειρές play offs οι οποίες διεξάγονται με best of 5. Οι 4 νικητές προβιβάζονται στην Euroleague της επόμενης σεζόν και παράλληλα παίζουν F4 όλοι εναντίον όλων. Δηλ. 3 ματς ο καθένας. Εκτός του τίτλου και το καλύτερο scoring στο ranking, οι ομάδες κατατάσσονται και για έναν ακόμη λόγο. Στο ενδεχόμενο απ’ την Euroleague να υποβιβάζονται λιγότερες από 4 ομάδες όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Αν, π.χ., υπάρχουν 2 ομάδες με συμβόλαιο στην Euroleague που κατέλαβαν την 15η και την 17η θέση στην regular season, υποβιβάζονται μόνο η 16η και η 18η. Άρα, μόνο ο 1ος και ο 2ος του F4 του Eurocup κερδίζουν εισιτήριο για την Euroleague της επόμενης σεζόν.

To maximum των παιχνιδιών που μπορεί να δώσει μια ομάδα είναι 24 και το minimum 10.

FIBA CUP

Κι εδώ 24 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους των 6 (10 ματς στην regular season). Κριτήριο συμμετοχής αποκλειστικά και μόνο οι εθνικές λίγκες. Κάθε λίγκα καθορίζει στην προκήρυξή της ποιες θέσεις οδηγούν στο FIBA CUP. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά.

Η επόμενη φάση είναι απ’ ευθείας τα play offs που διεξάγονται σε σειρές best of 3 μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή. Οι 4 των ημιτελικών κερδίζουν την συμμετοχή τους στο Eurocup της επόμενης σεζόν.

To maximum των παιχνιδιών που μπορεί να δώσει μια ομάδα είναι 19 και το minimum 10.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΛΙΓΚΕΣ

Όλες οι εθνικές (π.χ. ACB, TBL, A1 κλπ) ή διεθνείς λίγκες (VTB, ABA κλπ) απ’ τις οποίες προέρχονται ομάδες που συμμετέχουν σε μια απ’ τις παραπάνω 3 διοργανώσεις διεξάγονται με το ίδιο format και διαθέτουν τον ίδιο αριθμό ομάδων στην regular season. Καμία εθνική λίγκα δεν έχει πάνω από 14 ομάδες και περισσότερα από 26 ματς. Ανάλογα με το πλήθος των ομάδων που συμμετέχουν στην Euroleague και μπαίνουν απ’ ευθείας στα play offs, κάθε λίγκα προσαρμόζει τον τρόπο πρόκρισης των υπολοίπων.

Για παράδειγμα, απ’ την ACB παίζουν 4 ομάδες στην Euroleague. Απ’ τις υπόλοιπες 14 που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα προκύπτουν οι 4 πρώτες που θα συγκροτήσουν την οκτάδα των play offs.  Στην Α1, απ’ τους 14 πλην αιωνίων, βγαίνουν οι πρώτοι 6 που φτιάχνουν την οκτάδα.

Τα play offs με το ίδιο σύστημα. Πρώτος γύρος (1-8, 2-7, 3-6, 4-5) σειρές best of 3, ημιτελικοί και τελικοί σειρές best of 5.

Στα κύπελλα δεν συμμετέχουν οι ομάδες της Euroleague. Με βάση την κατάταξη στο τέλος του α’ γύρου κάθε regular season οι 8 πρώτοι στην βαθμολογία παίζουν final 8 κατά τα πρότυπα της ACB.

To maximum των παιχνιδιών που μπορεί να δώσει μια ομάδα είναι 39 και το minimum 13 (αφορά τις ομάδες της Euroleague που παίζουν μόνο play offs).

ΕΙΔΙΚΟ RANKING

Όλα τα αποτελέσματα σε εθνικές και διεθνείς λίγκες μετρούν με συντελεστές βαρύτητας με βάση την δυσκολία κάθε πρωταθλήματος. Κάθε 3 χρόνια γίνεται επαναξιολόγηση των ομάδων και παρέχονται νέα τριετή συμβόλαια στην Euroleague.

ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Τα παραδείγματα συγκεκριμένων ομάδων είναι χαρακτηριστικά. Ένα από κάθε σημαντική εθνική λίγκα.

BARCELONA:Με το προτεινόμενο σχέδιο, θα δώσει maximum 62 και minimum 36 ματς μέσα στη σεζόν. Ας πάρουμε μια μέση κατάσταση. Έστω ότι αποκλείεται στα ημιτελικά της Euroleague με 3-1 ενώ προκρίθηκε απ’ τα προημιτελικά με 3-2. Άρα έχει δώσει σύνολο 43 ματς. Ενώ στην ACB κατακτά τον τίτλο με 3-2 κι αφού έχει περάσει με 2-0 και 3-1 τις δύο πρώτες φάσεις. Σύνολο στην Ισπανία δηλ. 11 ματς. Γενικό σύνολο 54. Πόσα δίνει με το τωρινό σύστημα; Στην Ευρωλίγκα, π.χ., έπαιξε φέτος 35 και στην ACB δύσκολα θα πέσει κάτω απ’ τα 45 συν τα 3 του Copa del Rey. Δηλ. συνολικά 83!!! Μιλάμε για 30 ματς περίπου λιγότερα με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι απέναντι σε αδύναμες ισπανικές ομάδες.
ΤΣΣΚΑ:Η «αρκούδα» φέτος έχει δώσει συνολικά περίπου 70 ματς. Με το νέο πλάνο θα παίξει περίπου 20 λιγότερα.
ΦΕΝΕΡ:Η ομάδα του Ζοτς σε TBL και κύπελλο υπολογίζεται περί τα 42 συν τα 35 της Euroleague, σύνολο περίπου 75. Μιλάμε για 20 λιγότερα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Οι πράσινοι θα φτάσουν τα 70. Αριθμός αντίστοιχος με την ΤΣΣΚΑ. Γύρω στα 20 λιγότερα.
BAΛΕΝΘΙΑ:Να δούμε και μια ομάδα που έφτασε μακριά στο Eurocup φέτος. Την Βαλένθια που το κατέκτησε παίζοντας 23 παιχνίδια. Αν προσθέσουμε και της Ισπανίας (γύρω στα 45) φτάνουμε στα 68-70. Με το καινούργιο σύστημα δύσκολα θα ξεπεράσει τα 60.

Γίνεται αντιληπτό πόσο θα ανακουφιστούν οι παίκτες. Ειδικά αυτοί της Euroleague που θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν κανονικά στα παράθυρα.

Aς δούμε παρακάτω σε φωτογραφίες αναλυτικά την διάρθρωση ανά διοργάνωση.

Μια συνοπτική εικόνα της διάρθρωσης του συστήματος.
Ας δούμε μια εκτίμηση της κατανομής των ομάδων ανά χώρα – λίγκα.

Τέλος, μια οπτικοποιημένη εκδοχή για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το σχέδιο.

Στην Euroleague

H 15η Αρμάνι δεν υποβιβάζεται αφού έχει συμβόλαιο. Παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία. Οι θέσεις 16-18 (Παρτίζαν, Χίμκι, Βιλερμπάν) θα παίξουν την επόμενη χρονιά στο Eurocup.

Απ’ το οποίο θα τις αντικαταστήσουν οι 3 πρώτες. Ούνιξ, Μάλαγα και Λοκομοτίβ.

Στο FIBA Cup πέφτουν η Χάποελ, η Χολόν, η Αντβέρπ και η Αρκά.

Των οποίων τις θέσεις λαμβάνουν οι 4 των ημιτελικών του FIBA Cup. Δηλ. Τενερίφη, Νίζνι, Μπάνβιτ και Προμηθέας.

Και το πολυθρύλητο καλεντάρι. Μια αγωνιστική σεζόν 36 εβδομάδων. Που θα ξεκινά π.χ. την 8/10 και θα ολοκληρώνεται την 17/6. Με κενό καλοκαίρι από διεθνή τουρνουά. Σε διαφορετική περίπτωση η αγωνιστική περίοδος συμπυκνώνεται ώστε να μην διαταραχθούν οι καλοκαιρινοί 2 μήνες off των παικτών.

FIBA vs. EUROLEAGUE – ΑΝΑΚΩΧΗ & ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ