Όσο τα υψηλότερα ευρωπαϊκά προτοφόλια μοιάζουν να τακτοποιούν όλες τις εκκρεμότητες τους,υπάρχουν ομάδες που ακόμα ξεψαχνίζουν την αγορά για τις τελευταίες καλές περιπτώσεις.Ρίχνουμε μια ματιά σε 2 τέτοια leftovers


by @MakisPilouris

Ζούμε ένα από τα πιο καυτά μεταγραφικά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Αρκετοί NBAers κάνουν το βήμα προς την Ευρώπη. Η Κίνα -μέχρι πρότινος- ήταν ένας προορισμός, για παίχτες που δεν έβρισκαν εγγυημένα συμβόλαια. Πλέον με τις αλλαγές που πέρασε ο Yao Ming στην CBA, πολλά ονόματα βρίσκουν στέγη σε Ευρωπαϊκά clubs. Παίχτες όπως ο Greg Monroe ή ο Mirotic, θα μας φαινόταν αδιανόητο ότι θα παίξουν στην Euroleague.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι πριν λίγους μήνες, γιατί πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όμως πολλές ομάδες στην Ευρώπη ακόμα δεν έχουν κλείσει τα ρόστερ τους. Αν κοιτάξει κανείς τις ομάδες θα έβλεπε πως κάποιες έχουν κενά. Άραγε η κάνουλα στέρεψε ή υπάρχουν ακόμα παίχτες ελεύθεροι που ψάχνονται? Για πάμε να δούμε τι συμβαίνει με 2 περιπτώσεις ελεύθερων παικτών που ξεχωρίζουν..

Marcus Lee

  • Ηλικία: 24
  • Βάρος: 102 kg
  • Ύψος: 210 cm
  • Oμάδα: Sioux Falls Skyforce
  • Θέση: Center

Ο Marcus Lee που το 2018 έμεινε undrafted είναι μια καλή περίπτωση για ομάδες που έχουν κενό στη frontline. Είναι ένας πολύ καλός finisher με παιχνίδι above the rim. Στη θυγατρική των Miami Heat έπαιζε στη θέση του Center. Η αδυναμία του στο σουτ, υπαγόρευε έτσι και αλλιώς κάτι τέτοιο.

Είναι παίχτης αρκετά γρήγορος και αρκούντως αθλητικός. Αρέσκεται σε παιχνίδι κυρίως με πρόσωπο, ενώ μαζεύει και αρκετά “σκουπίδια”. Έχει αντίληψη του χώρου, στοιχείο που του επιτρέπει να δράσει ως screener. Παρόλο που η κοψιά του είναι κάπως πιο “αεράτη”, δεν είναι πολύ εύκολο να τον σπρώξουν. Θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα καλός blocker αν και όχι o τυπικός rim protector.

Ωστόσο,δεν διαθέτει την πάσα στο ρεπερτόριό του, όπως παίκτες σαν τον Ante Tomic ή τον Nikola Milutinov. Αν και είναι -οπως είπαμε και πιο πάνω- αθλητικός, εν τούτοις πολλές φορές το παρακάνει. Πολλές φορές κάνει λάθη από τον αυθορμητισμό που τον διακατέχει. Ένα τελευταίο μειονέκτημα είναι η αδυναμία του στις ελεύθερες βολές. Η μηχανική του κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης δεν είναι καλή.

Συνοπτικά μιλάμε για μια καλή περίπτωση αθλητή, με αμυντικά χαρακτηριστικά. Θέλει δουλειά επιθετικά αλλά έχει πολύ καλή πρώτη ύλη. Θα μπορούσα να τον δώ στα μέρη μας σε ομάδες όπως η Zalgiris ή κάποια άλλη μέσα στη σεζόν.

Τα στατιστικά του στη G-League:

Greg Whittington

  • Ηλικία: 26
  • Βάρος: 95 kg
  • Ύψος: 203 cm
  • Θέση: Power Forward
  • Ομάδα: Hapoel Gilboa Galil

Ακόμα ένας παίχτης που πέρασε από τους Sioux Falls Skyforce. Μετακόμισε στην Ιαπωνία και από εκεί στη Hapoel Gilboa Galil. Πέρυσι στη Winner League ήταν από τους διακριθέντες. Στην ουσία ήταν ο παίχτης που κάλυψε το κενό του Zach LeDay. Βέβαια είναι παίχτης με εντελώς άλλα χαρακτηριστικά.

Μιλάμε για καθαρό strech τεσσάρι που παίζει με την αθλητικότητά του. Πολύ καλός κλέφτης και κινείται πολύ στο transition. Περίπου ¼ φάσεις του προέρχoνται από το transition game του. Εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων, που σουτάρει καλά και από θέση και στον αιφνιδιασμό. Υψηλό motor που συνδυάζεται με υψηλό iq.

Έχει άριστη γνώση του χώρου και διαθέτει την πάσα στο ρεπερτόριό του. Με 2,6 assist πέρυσι στο Ισραήλ θα λέγαμε ο,τι είναι κάτι παραπάνω από καλός πασέρ. Βγήκε πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης και καλύτερος rebounder. Αρέσκεται σε drive and kick out καταστάσεις στο ρόλο του πασέρ. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σπάσει μια άμυνα ζώνης. Εξαιρετικός!!!

Έχει όμως και μειονεκτήματα. Δεν έχει πολύ υψηλά ποσοστά στις βολές και πολλές φορές χάνει τη συγκέντρωσή του. Λόγω της σωματοδομής του συχνά πυκνά αποφεύγει τις σωματικές επαφές. Δεν είναι soft αλλά δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και hardnosed. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας παίχτης που θα έπρεπε να απασχολήσει αρκετές ομάδες. Θα μπορούσα να τον δώ στην Anadolu Efes αντί του Alec Peters.

Τα στατιστικά του στη Winner League:

Bonus: Να και ένα video ένος φίλου ΝοτιοΚορεάτη (알럽바스켓공 )για τον Greg Whittington. Πρόσφατα βγήκε από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σας το παρουσιάζω με την άδειά του.

Leftovers-Παίχτες αναζητούν ομάδα