Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε την Μπάγερν με στόχο τη νίκη που θα άλλαζε την ψυχολογική κατάσταση της ομάδας και θα αναπτέρωνε το ηθικό της. Η ομάδα του Γιώργου Βόβορα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι σε μία σκληροτράχηλη ομάδα που έχει εντυπωσιάσει με την αποτελεσματικότητά της μέχρι τώρα. Ο προπονητής της ομάδας ήταν άψογα διαβασμένος, κέρδισε τη μάχη των πάγκων και την οδήγησε σε μία σημαντική νίκη.

Ο Βόβορας είναι δίκαιος προπονητής και αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά στην αρχική πεντάδα του αγώνα. Ο Καλαϊτζάκης και ο Μπέντιλ ήταν μέλη της, αφού είχαν φροντίσει να κερδίσουν τη θέση τους χάρη στην εικόνα τους στο παιχνίδι με τον Κολοσσό.

Ο Σαντ Ρος, ο Παπαπέτρου και ο Παπαγιάννης συμπλήρωσαν την πεντάδα. Εκτός αυτού η συγκεκριμένη πεντάδα είχε δύο απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει η ομάδα να αμυνθεί αποτελεσματικά: μήκος και αθλητικότητα. Η στόχευση του Παναθηναϊκού στην επίθεση ήταν ξεκάθαρη. Η μπάλα έπρεπε να φτάσει στους ψηλούς για να ποστάρουν. Έτσι ομάδα δεν κέρδισε μόνο σε σκορ, αλλά κατάφερε να φθείρει τη Μπάγερν με τα φάουλ που κέρδισε.

Αμυντικά βασίστηκε σε προσωπική άμυνα μακριά από τη μπάλα, ενώ στο pnr αμύνθηκε με step back/fight through όταν ο Σίσκο ήταν ο αντίπαλος handler και με show and recover όταν ήταν ο Μπόλντγουιν. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλός αμυντικά, αλλά είχε κολλήσει επιθετικά μέχρι τα μισά της πρώτης περιόδου. Σε εκείνο το σημείο μία αλληλουχία τακτικών προσαρμογών από πλευράς του Βόβορα έδωσε την απαραίτητη επιθετική ώθηση στην επίθεση.

Αρχικά η ομάδα έτρεξε γνώριμα plays χρησιμοποιώντας είτε horns offense είτε διάταξη 1-1-3 και απέκτησε κίνηση μακριά από τη μπάλα. Έπειτα η είσοδος του Νέντοβιτς έκανε την ομάδα πιο γρήγορη και της έδωσε το απρόβλεπτο στην επίθεση. Τέλος η ομάδα ενεργοποίησε παγίδες καταφέρνοντας είτε να χαλάσει τους χρόνους στην επίθεση της Μπάγερν, είτε να την οδηγήσει σε λάθος και να εκδηλώσει επίθεση στο transition. Ο Παναθηναϊκός έλεγχε πλέον τον αγώνα.

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η ομάδα είχε εξαιρετικό ρυθμό και η επίθεση δούλευε καλά. Ο στόχος ήταν να τραβήξει την άμυνα της Μπάγερν (κυρίως τους ψηλούς) μακριά από το ζωγραφιστό, έτσι ώστε να αδειάσει. Ο Παναθηναϊκός πήρε διψήφια διαφορά όμως κάποια λάθη έδωσαν τη δυνατότητα στην ομάδα του Τρινκέρι να βρει σκορ στο transition και να μειώσει στους 7. Το Τριφύλλι κυκλοφόρησε τη μπάλα και βρήκε σκορ με τους ψηλούς του, ενώ η Μπάγερν βασίστηκε στον Μπόλντγουιν. Το ημίχρονο βρήκε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 9 πόντους.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως και το πρώτο. Ο Βόβορας χρησιμοποίησε την ίδια πεντάδα με τον ίδιο αμυντικό προσανατολισμό και τις ίδιες επιθετικές στοχεύσεις. Ο Σαντ Ρος συνέχισε να οργανώνει ορθολογικά, η μπάλα ακουμπούσε συστηματικά το ζωγραφιστό και η ομάδα έτρεχε όταν έβρισκε την ευκαιρία. Κατάφερε έτσι να διατηρεί το προβάδισμα, χωρίς όμως να μπορεί να το διευρύνει. Αιτία ήταν τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ που έδιναν την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να ανανεώνουν την επίθεσή τους.

Στο δεύτερο μισό του τρίτου δεκαλέπτου η επίθεση της Μπάγερν ακούμπησε τη μπάλα στον Ρέινολντς. Αυτός εκμεταλλεύτηκε την κούραση του Παπαγιάννη και κράτησε την ομάδα του κοντά στο σκορ. Ο Παναθηναϊκός συντήρησε το προβάδισμά του χάρη στον Νέντοβιτς, τη στιγμή που η αντικατάσταση του Παπαγιάννη με τον Μήτογλου δεν άλλαξε την αμυντική εικόνα της ομάδας μιας και η επίθεση της Μπάγερν κυκλοφορούσε ικανοποιητικά τη μπάλα και έτσι βρήκε λύσεις και από άλλους παίκτες.

Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου. Η Μπάγερν είχε βρει το αντίδοτο στην άμυνα του Παναθηναϊκού και η είσοδος του Παπαγιάννη δε στάθηκε ικανή να την περιορίσει. Τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά. Το πρόβλημα όμως ήταν και επιθετικό με την ομάδα να κάνει λάθη και να μην εκδηλώνει ορθολογικές επιθέσεις. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι. Στα τελευταία πέντε λεπτά ο Παπαπέτρου βγήκε μπροστά και κρατούσε μπροστά την ομάδα με τον Λούσιτς και τον Μπόλντγουιν να απαντάνε. Ο Παναθηναϊκός εφάρμοσε horns offense και βρήκε δύο καλά τρίποντα από τις 45Ο από δεξιά με Παπαπέτρου και Νέντοβιτς. Σε εκείνο το σημείο η ομάδα έβγαλε μερικές υποδειγματικές άμυνες με τους Παπαπέτρου, Παπαγιάννη και Σαντ Ρος και χάρη στην κλάση του Νέντοβιτς έφτασε στην νίκη.

Συμπεράσματα

Η ομάδα έχει χαρακτήρα. Έπειτα από 2 παιχνίδια που παρουσίασε ένα κακό πρόσωπο, εμφανίστηκε έτοιμη να κερδίσει απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες τις διοργάνωσης αυτή τη στιγμή. Ο Γιώργος Βόβορας έκανε σπουδαία δουλειά τόσο στο τακτικό όσο και στο πνευματικό κομμάτι. Η ομάδα ήταν έτοιμη να ανταπεξέλθει σε κάθε κίνηση του πανούργου Τρινκέρι και να φτάσει στη νίκη. Δεν έχασε την αυτοπεποίθησή της ακόμη και όταν η Μπάγερν έδειξε να βρίσκει τρόπο να διεκδικήσει τη νίκη.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν αρκετά καλή και περιόρισε την επίθεση της Μπάγερν με εξαίρεση ένα διάστημα στο τέλος της τρίτης και στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Πιστεύω πως αυτή η άμυνα θα αποτελέσει τον οδηγό για τα επόμενα παιχνίδια και είναι κοντά σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Ο Παναθηναϊκός θα αντλεί ενέργεια από την άμυνα και θα βρίσκει σκορ μέσα από αυτή επιτιθέμενος στο transition, αρκεί να μειώσει και άλλο κάποια εύκολα λάθη, κυρίως βιασύνης.

Ο Σαντ Ρος ήτταν εξαιρετικός στα δημιουργικά του καθήκοντα, αλλά τη διαφορά την έκανε η ευστοχία του από την περιφέρεια. Δεν επέτρεψε στον Τρινκέρι να ρισκάρει το σουτ του και να δυναμώσει το ζωγραφιστό του. Αυτό δημιούργησε έναν καταρράκτη αντιδράσεων στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χώρο στους ψηλούς μας να δράσουν στο ποστ και στα γκαρντ μας να επιτεθούν κάθετα στο ζωγραφιστό.

Η εικόνα των Παπαπέτρου, Παπαγιάννη ακόμη και του Μπέντιλ επισκίασε την αθόρυβη δουλειά του Γουάιτ. Ίσως ο καλύτερος παίκτης μας σε θέματα τακτικής. Ο Μήτογλου βρίσκεται τελευταία σε κακό φεγγάρι. Ο Όγκαστ έχει δείξει πως είναι ανέτοιμος, ειδικά αμυντικά, κάτι που φάνηκε και με τον Κολοσσό.

Ο Νέντοβιτς είναι ξεκαθαρα ο ηγέτης της ομάδας και αυτός που την ανεβάζει επίπεδο. Θέλω να σταθώ όμως στον Καλαϊτζάκη. Δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει άμεσα μέλος του κορμού της ομάδας. Η εξέλιξή του μέσα στη χρονιά θα καθορίσει ένα σημαντικό κομμάτι της χρονιάς. Σταθερά καλός ο Μακ, έχει βρει τοίχο ο Μποχωρίδης, τον οποίο θα ξεπεράσει.

Η ομάδα δε λύγισε παρά τις κακές εμφανίσεις στην Ισπανία και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο νέο αυτής της αγωνιστικής.

Νίκη βάλσαμο με ανεβασμένη ενέργεια
Tagged on: