Nτέρμπι αιωνίων λοιπόν απόψε και αναπόφευκτα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του -μπασκετικού και μη- ελληνικού κοινού. Οι συνθήκες φέτος είναι διαφορετικές, μιας και το βαθμολογικό χάσμα , οι άδειες καρέκλες και οι ..”κλειστοί” προς το παρόν λογαριασμοί σtο εγχώριο πρωτάθλημα έχουν αφαιρέσει αρκετή από την ένταση και την αίγλη του, όμως δεν παύει να είναι και για τις 2 ομάδες ένα από τα σημαντικότερα ματς της σεζόν με ψυχολογικό μανδύα που τοποθετεί την επαγρύπνηση στο κόκκινο.

Οι ερυθρόλευκοι είναι και ως τυπικά γηπεδούχοι αλλά και ως φαβορί της αναμέτρησης με τα δεδομένα της χρονιάς αυτοί που καίγονται φυσικά περισσότερο για την αποψινή αναμέτρηση. Ο στόχος της 8άδας έχει δυσκολέψει αρκετά πλέον βαθμολογικά αλλά είναι ζωντανός και το σημερινό ματς εκτός από must win χαρακτήρα για αυτό το λόγο, έχει και την παραδοσιακή ταμπέλα ενός ντέρμπι με την πίεση που αυτό θα μεταφέρει στον κόουτς Μπαρτζώκα και τους παίκτες του.

Για τους πράσινους, σε μια χρονιά όπου δεν υπάρχουν χειροπιαστοί βαθμολογικοί στόχοι στη διοργάνωση, μπορεί να αφαιρείται μεγάλος βαθμός από το κίνητρο και το ‘πρέπει’, αλλά το εν λόγω ματς δεν παύει να αποτελεί ένα από τα οποία θέλει περισσότερο η ομάδα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της και να πάρει ψυχολογία με μια καλή εμφάνιση απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο για τη συνέχεια της χρονιάς και των στόχων βελτίωσης που επιζητά.

Πάμε όμως σε μια αγωνιστική προσέγγιση του τί μπορούμε να περιμένουμε για το ματς από τις δύο ομάδες και τις τακτικές στοχεύσεις των δύο πάγκων.

Τελευταία δείγματα και συνήθειες ΟΣΦΠ

Ο Ολυμπιακός έρχεται από 3 κλειστά ματς στα οποία έχασε στις λεπτομέρειες, κάτι το οποίο εκτός από την όποια πνευματική πληγή μπορεί να του άνοιξε, του κόστισε σε καίριο σημείο της χρονιάς πάρα πολύ στη βαθμολογία.

Το πιο θετικό που μπορεί να αποκομίσει από αυτά τα παιχνίδια και που κουβαλάει μαζί του αυτή τη στιγμή ως εικόνα είναι η πολύ καλή άμυνα που εμφάνισε ανά περιόδους. Στα τελευταία ματς ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει πάει σε μια αρκετά πιο συγκεκριμένη και τολμηρή στόχευση αμυντικά δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε αλλαγές στα σκριν μακριά από τη μπάλα ενώ είδαμε σε ένα βαθμό πιο aggressive hedge στον άξονα.

Με την παραπάνω επιλογή έδεσε αρκετά και η παρουσία του Βεζένκοφ στο 3 για αρκετά λεπτά, κάτι που έδωσε μεγαλύτερο μέγεθος στον Ολυμπιακό και του επέτρεψε να πάει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε καλύψεις help defense μετά το mis-match των αλλαγών, με τον Έλληνα φόργουορντ να έχει πολύτιμη προσφορά όντας ο 3ος παίκτης σε αμυντικές συνεργασίες για όλη την προσπάθεια, δηλαδή μέχρι την εξασφάλιση του ριμπάουντ. Θεωρώ πως με το ίδιο σκεπτικό ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον Χαραλαμπόπουλο στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα, κάτι το οποίο εκ του αποτελέσματος ήταν άστοχη επιλογή καθώς κόστισε στην αμυντική συμπεριφορά του νεαρού φόργουορντ.

Ιδίως με τη Μπαρτσελόνα με την οποία ήταν βασικός στόχος να απενεργοποιηθεί η off-ball δράση και δημιουργία των Καταλανών, επιλέχθηκε μια συνολική πλεύση αλλαγών σε όλα τα pin-down screen και ένα ενεργητικό hedge and recover το οποίο ανάλογα με την στάση του επιθετικού μπορούσε να καταλήξει σε αλλαγή. Οι ερυθρόλευκοι δείχνουν σε ένα επίπεδο πολύ καλύτερου δεσίματος σε θέμα περιστροφών (έχει βοηθήσει η επιλογή ο Μακίσικ να είναι πιο επιθετικός στη μπάλα είτε βρίσκεται στη συνεργασία των παικτών που εμπλέκονται είτε ως 3ος παίκτης) όπως κυρίως στην περίπτωση βοήθειας του ψηλού από τη baseline σε mis-match και την αντίστοιχη αλυσιδωτή κάλυψη του “κοντού” από τη weak-side την οποία εκτελούν με πολύ καλό συγχρονισμό. Δείτε ενδεικτικά το παρακάτω βίντεο.

Επιθετικά από την άλλη ο Ολυμπιακός δείχνει πλέον μια ελαφρώς παγιωμένη εικόνα ως προς την στόχευση του έχοντας εγκαταλείψει εν πολλοίς ένα πλάνο που είχε στο πρώτο μέρος της σεζόν που αφορούσε μια κυκλοφορία και μια διαδικασία εισαγωγής στην επίθεση που ενέπλεκε περισσότερους παίκτες στην μετακίνηση της μπάλας και τη δημιουργία. Εσχάτως βλέπουμε μια καταστάλαξη στο να ακουμπήσει η ομάδα ολοκληρωτικά στη δημιουργία του Κώστα Σλούκα και τη δυνατότητα του να είναι ο παίκτης που θα λάβει την εκτέλεση ή ασιστ στο τελικό στάδιο επίθεσης. Πάνω σε αυτό το μοτίβο βλέπουμε μια μεγαλύτερη “μέριμνα” στο πρώτο στάδιο μεταφοράς της μπάλας στο να λάβει ο Έλληνας γκαρντ τη μπάλα σε καλά σημεία για αυτόν ώστε να στήσει το pick του τρέχοντας πολύ περισσότερο χωρίς τη μπάλα και αλλάζοντας τις πιθανές αφετηρίες από τις οποίες θα στήσει το δικό του παιχνίδι.

Σε αυτή τη δράση και με το 2-2 pick and roll παιχνίδι να μην έχει τόσες τελικές φάσεις και σκορ όσες νωρίτερα στη σεζόν- χαρακτηριστικά οι Μάρτιν και Έλις έχουν ρίξει πάρα πολύ τη συγκομιδή τους σε πόντους τον τελευταίο μήνα- η ομάδα αναζητά το flow σε μια τέτοια επίθεση με στήριγμα την ικανότητα του Έλληνα γκαρντ να αναμίξει την αδύνατη πλευρά στο παιχνίδι και γενικά να σκανάρει με τη μπάλα στα χέρια διαφορετικούς πιθανούς αποδέκτες που βρίσκονται σε κίνηση με την άμυνα σε μίνι ανισορροπία. Και οι 2 φάροι σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Βεζένκοφ και Μακκίσικ.

Ο πρώτος εκτός από την ευκολία που προσφέρει στο spacing τραβώντας κοντά τον παίκτη του και απλώνοντας το παρκέ, αποτελεί σχεδόν μια close-out επίθεση μόνος του (εξαιρετική βελτίωση εδώ) καθώς ακόμα κι αν λάβει τη μπάλα σε φάσεις που δεν εκτελεί άμεσα, βρίσκει με εξαιρετικό feeling την ευκαιρία να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να ψάξει εκτέλεση από μέση ή κοντινή απόσταση, την ίδια ώρα που πασάρει και σε πολύ καλό timing ανεβάζοντας κατακόρυφα την αντίληψη και το μπασκετικό iq που ήδη τον διακατέχει. Αντιλαμβανόμαστε οπότε την τεράστια σημασία της πιθανής απουσίας του από το σημερινό παιχνίδι.

Ο δεύτερος αποτελεί ουσιαστικά την έτερη δικλείδα ασφαλείας αν δεν προκύψει ευκαιρία για καλό σουτ και εκτέλεση σε πρωτο χρόνο καθώς λαμβάνει τη μπάλα στις περιπτώσεις που η βασική δημιουργία δεν επιτύχει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ουσιαστικά σχεδόν σε καθεστώς προσωπικής φάσης (και λέω σχεδόν γιατί μια άμυνα που έχει μπει σε διαδικασία καλύψεων σε pick and roll άμυνα μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποια ανισορροπία) την ικανότητα του να πάει προς τα μέσα στον άξονα και να δημιουργήσει ή να αξιοποιήσει το απαραίτητο ρήγμα για την εύρεση ευνοϊκής συνθήκης για σουτ.

Τελευταία δείγματα και συνήθειες ΠΑΟ

O Παναθηναϊκός έρχεται στο ντέρμπι με ανάμεικτα συναισθήματα σε σχέση με τα τελευταία του αποτελέσματα καθώς τις σχετικά καλές εμφανίσεις και τα πρόσφατα αποτελέσματα που έχει φέρει στα πρώτα του παιχνίδια ο Κάτας, διαδέχθηκε μια ήττα-έκπληξη από τον Προμηθέα στο πρωτάθλημα η οποία βέβαια λειτουργεί και σαν καμπανάκι ενόψει της συνέχειας.

Η έλευση του Ισραηλινού προπονητή έχει φέρει έναν μίνι ανασχηματισμό όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της ομάδας καθώς έχει επανενεργοποιήσει πρόσωπα τα οποία είχαν μπει στον πάγο και συγκεκριμένα τους Όγκαστ και Φόστερ, αλλά και πιο έμπρακτη εμπιστοσύνη σε άλλα όπως ο Μήτογλου. Στο επιθετικό κομμάτι ο κόουτς έχει επιφέρει μια σειρά αλλαγών όσον αφορά τους χρόνους επίθεσης και τις διατάξεις της ομάδας.

Οι πράσινοι ψάχνουν αρκετά παραπάνω την άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση σε καταστάσεις ειδικά δευτερεύοντα αιφνιδιασμού. Σωστά έχει αναγνωστεί η έλλειψη ενός παίκτη με καθαρή θέση τον άσσο που να τρέχει με ασφάλεια μια επίθεση μισού γηπέδου ως ‘κεφάλι’ και αυτό έχει επόμενα αναγκάσει τον προπονητή να αναζητήσει τον επιθετικό ρυθμό που θέλει μέσα από γρήγορα σουτ ή early post/side picks με την άμυνα ακόμα να μην έχει στηθεί. Ο Μακ, ο Μποχωρίδης και ο Νέντοβιτς χωρίς να είναι κανείς τους καθαρό ‘1’ είναι παιδιά που μπορούν να κουβαλήσουν γρήγορα τη μπάλα και να τρέξουν με αυτή στη μετάβαση και με όπλο το αμυντικό ριμπάουντ να είναι οι οδηγοί στο παραπάνω πλαίσιο. Μάλιστα, ο Σέρβος νιώθω ότι έχει πάει ένα κλικ πιο πάνω σε αρμοδιότητες point-guard όντας συχνά αυτός που θα ξεκινήσει την επίθεση ή θα προσπαθήσει αντί να πάει μεταγενέστερα στο χρονόμετρο σε ρόλο εκτελεστή, να ξεκινήσει νωρίτερα με τη μπάλα στα χέρια με σκοπό να αναμίξει και να ζεστάνει τους συμπαίκτες του σπάζοντας τη μπάλα σε πρώτο χρόνο. Όπως είναι λογικό, ο ΠΑΟ χάνει εκτός από τον καλύτερο σκόρερ του και τον παίκτη που θα μπορούσε να ελέγξει υπό την παραπάνω συνθήκη και το ρυθμό της ομάδας.

Όσον αφορά τις διατάξεις και τις προτιμήσεις πλέον στα επιθετικά plays, υπάρχει η πρόθεση να παίξει περισσότερο με ψηλά σχήματα με τον Γουάιτ στο 3 και ταυτόχρονα να “κατεβάσει” και δεύτερο παίκτη χαμηλά στη ρακέτα και συγκεκριμένα τους Μήτογλου και Μπέντιλ, δηλαδή σε μια διάταξη περισσότερο 3-2 αντί για 4-1. Αυτή λοιπόν η στόχευση συμβαίνει πέρα από early posts και σε μισό γήπεδο κυρίως με όπλο την ικανότητα του Παπαγιάννη να εισάγει τη high-low πάσα από την κορυφή. Ο Έλληνας σέντερ έχει δείξει ραγδαία άνοδο και σε αυτό το κομμάτι φέτος, μια κατάσταση στην οποία είχε αρχίσει να τον εντάσσει ο Πιτίνο αλλά με μικρή αποτελεσματικότητα την οποία συνολικά έχει αναβαθμίσει και μαζί με το βελτιωμένο και σταθερό jumper του από τα 5-6 μέτρα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σχεδόν established στοιχείο στο παιχνίδι του. Οι παραπάνω φάσεις στο βίντεο αφορούν αυτά τα plays.

Το ματς με τη Βαλένθια πρόκειται να αποτελέσει οδηγό για τον Παναθηναϊκό συνολικά για το υπόλοιπο της σεζόν, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την αμυντική προσπάθεια. Η ένταση που έβγαλαν οι παίκτες και μάλιστα για όλο το 40λεπτο ήταν φοβερή και έδειξαν μια διαφορετική και πιο συντονισμένη διάθεση στις συνεργασίες τους. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον ΠΑΟ ως μια ομάδα με κάποιες πολύ καλές αμυντικές εκλάμψεις στη διάρκεια της σεζόν αλλά συνολικά απουσία σταθερότητας και σημαντικής συνοχής σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή περισσότερο μια ικανότητα να βγάλει ενέργεια και defensive plays όπως κλεψίματα (περιφερειακοί με μάκρος με πρώτο τον ΣαντΡος) ή εξασφάλιση του ριμπάουντ (Πάπα-Μήτογλου), αλλά λιγότερο την τακτική συνεκτικότητα και την προσαρμογή να ακολουθήσει με κάποιο σήμα κατατεθέν σε ολόκληρη την επίθεση του τον αντίπαλο.

Διαφαίνεται λοιπόν εδώ μια ένδειξη βελτίωσης ως προς τον τρόπο και το συγχρονισμό με τον οποίο αμύνονται και πάνε στο ριμπάουντ οι πράσινοι. Εν γένει, ιδίως με τον Παπαγιάννη εντός, αποφεύγεται η επιθετική έξοδος και η λειτουργία της άμυνας με τέτοιο τρόπο που θα πρέπει να καλύψει με περιστροφές το ρολάρισμα του ψηλού, αντιθέτως είδαμε να προσπαθεί να αξιοποιηθεί το μάκρος και η ενεργητικότητα του περιφερειακού ώστε να δώσει εκατοστά στον Παπαγιάννη να προστατέψει το ζωγραφιστό που γνωρίζει καλά. Σημαντικός αστερίσκος στο πώς κάνουν μισό βήμα προς τα μέσα οι παίκτες που δεν εμπλέκονται στο pick, και ειδικά ο Μποχωρίδης του οποίου η αμυντική παρουσία πρέπει να αναγνωριστεί συνολικά. Έχει δουλέψει πραγματικά στο αθλητικό κομμάτι και είναι κάτι που κεφαλαιοποιεί με την ικανότητα του να αμυνθεί σε διαφορετικές συνθήκες ψηλά ή χαμηλά και να βάλει τα χέρια του στη μπάλα.

Το ματσάρισμα

Τα τελευταία δεδομένα τροποποιούν αρκετά από αυτά τα οποία θα περιμέναμε για τις 2 ομάδες, καθώς από τη μία στην απουσία του Παπ θα προστεθεί μάλλον αυτή του Βεζένκοφ για τον Ολυμπιακό, ενώ για τον Παναθηναικό θα λείψει ο Νέντοβιτς κάτι το οποίο σημαίνει οτι θα χάσει τον παίκτη από τον οποίο περνάνε οι περισσότερες επιθέσεις του.

Xωρίς άλλα εισαγωγικά τι καλείται να στοχεύσει το κάθε στρατόπεδο και σε ποια πλευρά :

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια πρόκληση όσον αφορά την παραγωγικότητα του στην επίθεση και την απαίτηση να δημιουργήσει και να έχει εύρυθμη και ομαλή κυκλοφορία και εκτέλεση χωρίς τον Νέντοβιτς. Αναπόφευκτα θα πρέπει να ζήσει και να πεθάνει με την άμυνα του και την πιθανότητα να τρέξει το γήπεδο για να μακιγιάρει την ανορθογραφία που θα έχει στο σετ, όμως για να το κάνει θα πρέπει να ρισκάρει αρκετά στην άμυνα μιας και ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που πονάει στις αμυντικές μεταβάσεις στο τρανζίσιον ώστε να τον πλήξει μετά από απλό αμυντικό ριμπάουντ κατά κανόνα.

  • Θα πρέπει να δουλέψει και να βγάλει πολύ καλά τις δράσεις που εμπεριέχουν αρκετές πάσες και σκριν για να δημιουργήσει κίνηση στην επίθεση του χωρίς κάποιος να παίζει πολύ με τη μπάλα στα χέρια. Περιπτώσεις weave offense (ή πιο κλασικά figurate) και καλά συγχρονισμένων back-screen όπως και περιπτώσεις spain pick and roll στον άξονα (φάση 3 στο παρακάτω βίντεο). Αρκετά απαιτητική συνθήκη για μεγάλο μέλος του ρόστερ του που μπορεί να είναι ευάλωτο στο λάθος και την άμυνα του Όσφπ που συνήθως παράγει καλά deflections. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η δραστηριότητα και το efficiency των 2 ψηλών του Πάο στο high-post θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα ακουμπήσει αρκετά σε εκείνους η μπάλα για να αποσυμπιέσει τους χειριστές. Ο μεν Παπαγιάννης θα κληθεί να βάλει κάποια midrange και να ψάξει σε σωστό χρόνο την πάσα στο high-low, ο Όγκαστ θα πρέπει με προσοχή και στις σωστές περιπτώσεις να βάλει τη μπάλα κάτω και να επιτεθεί με το αγαπημένο του μπάσιμο στο καλάθι.
  • H λογική λέει πως ο Κάτας θα στοχεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πιο αδύναμο αμυντικό κρίκο των ερυθρολεύκων και συγκεκριμένα τους Σλούκα-Σπανούλη. Ο Μακ δείχνει μια αδυναμία να δημιουργήσει με συνέπεια όμως αναζητά πολύ έντονα το κάθετο παιχνίδι και ειδικά απέναντι σε αυτούς τους 2 θα πρέπει να επιδιώξει ενδεχόμενη αλλαγή να επιτεθεί πάνω τους, το ίδιο ενδεχομένως και ο Μποχωρίδης ο οποίος θα κληθεί στο μεγαλύτερο μέρος να καθοδηγήσει την ομάδα και πρέπει να κουμαντάρει πολύ καλά την επηρρέπεια σε πιθανά λάθη και τις σωστές εφορμήσεις στο καλάθι.
  • Ο Παπαπέτρου ίσως έχει μπροστά του την απαίτηση να είναι ο βασικός δημιουργός απόψε για το τριφύλλι. Και λέω ίσως, γιατί ο Κάτας στο τελευταίο ματς με τη Βαλένθια έδειξε να τον αφήνει περισσότερο από τον Βόβορα στις γωνίες, όμως απόντος Νέντοβιτς ο Έλληνας φόργουορντ θα πρέπει να πάρει ο ίδιος τη μπαγκέτα. Έχει αποδείξει οτι μπορεί να σκοράρει με συνέπεια, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις διαφορετικές άμυνες και καλά προσαρμοσμένες σε αυτόν από τον κόουτς Μπι. Θα είναι δύσκολο να αναμίξει και την αδύνατη πλευρά στο παιχνίδι καθώς οι ερυθρόλευκοι αναμένεται να είναι επιθετικοί στην τρίπλα του και θα πρέπει να ελέγξει καλά τη μπάλα για να βρει διαφορετικά passing lanes. Περιμένω σε μεγάλο βαθμό τον Λαρεντζάκη πάνω του που μπορεί να τον δυσκολέψει στο χειρισμό με το σωστό positioning του πάνω στη μπάλα και το μάκρος του.
  • Οι φιλοξενούμενοι ευελπιστούν το επιθετικό ριμπάουντ να είναι το δικό τους κερασάκι στην τούρτα. Τα σχήματα τους το επιτρέπουν και στο συγκεκριμένο ματς μπορεί να αποτελέσει αποστολή καμικάζι η ύπαρξη των Παπαγιάννη-Μήτογλου και όλης της frontline τους πάνω από το καλάθι. Υπερέχουν σε ύψος και pure rebounding skill και μπορούν να δοκιμάσουν δυσκολότερα σουτ ψυχολογίας και να αποφύγουν λάθη αν πάνε σε ένα πιο direct και με λιγότερες πάσες μπάσκετ ποντάροντας στην ανανέωση επιθέσεων.

Ο Ολυμπιακός έχει ως όπλο την καλή του παρουσία στα μετόπισθεν στα τελευταία ματς και ειδικά στο πώς μπορεί να πιέσει τη μπάλα και να αποτρέψει την καλή κυκλοφορία της μπάλας στον αντίπαλο. Θα είναι ναυαρχίδα στο αμυντικό του πλάνο το να αποτρέψει το πέρασμα της μπάλας χαμηλά και νομίζω να μην επιτρέψει στον Φόστερ να βρει ρυθμό, κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι στις δυνατότητες της ομάδας καθώς ο Αμερικανός δεν έχει την ευχέρεια να αποκωδικοποιεί διαφορετικές προσαρμογές της άμυνας. Όλα οδηγούν στις σωστές αμυντικές περιστροφές και εξασφάλιση του ριμπάουντ για την ομάδα του Πειραιά.

  • Επιθετικά, είναι σημαντική η απουσία του Βεζένκοφ και απαιτεί από μια σειρά διαφορετικών παικτών να παράγουν, όπως ο Χάρισον και ο Λαρεντζάκης. Ο Πάο ειδικά με την παρουσία του Παπαγιάννη έχει πολύ καλή επίδοση στο να κρατάει τον αντίπαλο χειριστή σε 2-2 συνεργασίες ελέγχοντας τον άξονα κάτι το οποίο προσδοκώ οτι μπορεί να δυσκολέψει τον Σλούκα. Ο Έλληνας γκαρντ πρέπει να είναι επιθετικός και aggressive ευστοχώντας κυρίως σε μακρινές εκτελέσεις για να αναγκάσει την αντίπαλη άμυνα να ρισκάρει περισσότερο στο μαρκάρισμα του και να έχει η ερυθρόλευκη επίθεση περισσότερους χώρους.
  • Πάνω στο παραπάνω θα είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να ξεκινά τις επιθέσεις του στο pick and roll πιο ψηλά προς το κέντρο με high pick and roll. Ο Σπανούλης θα είναι σημαντικό να βρει από εκεί τις καλές του ματιές καθώς είναι μετρ στο να σετάρει το σκριν στο ύψος και την πλευρά που θέλει και να τραβάει τον center πιο ψηλά (φάση 1). Πιστεύω επίσης πως είναι πιο κατάλληλος στο να στοχεύσει τον Όγκαστ και να τον χειριστεί έτσι ώστε να πάρει σκορ ο Ολυμπιακός στα λεπτά που θα είναι εντός γηπέδου ο ΕλληνοΑμερικάνος center.
  • Παραδοσιακά εννοείται σε ελληνικά ντέρμπι μπορεί να είναι καθοριστική για την παραγωγικότητα του Όσφπ η παρουσία του Πρίντεζη στο low-post καθώς και η ευστοχία ειδικά των γηπεδούχων από το τρίποντο που θα καθορίσει και αρκετά την ψυχολογική προσέγγιση της ομάδας που έχει και τη μεγαλύτερη πίεση στο παιχνίδι. Επίσης με βάση τον τρόπο που αμύνονται οι πράσινοι, ρόλο κλειδί μπορεί να έχει ο Μακίσικ στο timing το οποίο θα ξεφορτωθεί τη μπάλα από τα χέρια του ώστε να βρουν τα παραπάνω καλά σουτ. Ο Αμερικανός έχει την εκρηκτικότητα να περάσει προς τα μέσα και να “σπάσει” το κενό στη μέση απόσταση της άμυνας όμως θα χρειαστεί σωστή διαχείριση των κατοχών του για να μην πέσει σε τείχος στην αμυντική συνεργασία των πρασίνων και την παρουσία του Παπαγιάννη στο ζωγραφιστό.(φάση 2)
  • Φυσικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να στοχεύσει στην άμυνα του και κυρίως, εν τη απουσία του Νέντοβιτς, στο να κάνει τις συνθήκες πιο ευνοϊκές για να έχει το ριμπάουντ. Καλώς ή κακώς έχει τους χειριστές να απορροφήσουν την πίεση ενός τέτοιου αγώνα και να μην κάνουν λάθη, οπότε η σημαντικότερη αποστολή του αφορά στο να αμύνεται με τέτοιο τρόπο που δε θα τον φέρνει εκτός ισορροπίας, ακόμα κι αν χρειαστεί να θυσιάσει μερικές καλές ματιές του αντιπάλου από το 3ποντο, για να μην μένει εκτεθειμένος στην τελική προσπάθεια του ζωγραφιστού. Νομίζω πως το κομμάτι του σκορ μέσα στο ζωγραφιστό είναι δυσκολότερο να την πατήσει μιας και από τη μία οι βοήθειες είναι συνήθως έγκαιρες και έχει παίκτες που βάζουν καλά τα χέρια τους στις γραμμές πάσας για να εμποδίσουν την εισαγωγή της στο low post. (+ φυσικά οτι ο Πάο δεν έχει κάποια σπουδαία ικανότητα σε αυτό παρότι υπερτερεί υψομετρικά)

Κλείνοντας, αν και δεν είναι το field μας οι προβλέψεις θεωρώ οτι ο Ολυμπιακός έχει καθαρά το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έχει ανεβάσει πολύ σε ένταση τις δράσεις του και ανοίγοντας το rotation παρουσιάζεται πολύ φρέσκος και με καλύτερη ψυχολογία αν σουτάρει καλά, όμως θα έχει δύσκολο έργο να παράγει χωρίς τον Νέντοβιτς και οι γηπεδούχοι έχουν το πεδίο για να αμυνθούν χωρίς ανισορροπίες που θα τους εκθέσουν στο κομβικό κομμάτι του ριμπάουντ.

Οι πράσινοι μπορούν να τους βάλουν δύσκολα στο συνολικό φυσικό κομμάτι διεκδικήσεων και λόγω των απουσιών στα forwards, όμως σε ένα τέτοιο ντέρμπι περιμένεις όλους να εμφανιστούν με το μαχαίρι στα δόντια. Παρότι ίσως δυσκολέψει σε κάποια σημεία το σκορ για τους ερυθρόλευκους περιμένω αν δεν γράψουν κάποιο πολύ κακό νούμερο στα ποσοστά στο 3π να πάρουν τον έλεγχο εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη firepower του αντιπάλου σε ένα ματς με χαμηλό σκορ και από τους δύο -προβλέπω-. Αν κολλήσουν πολύ στην περιφερειακή εκτέλεση, τότε θα εμφανιστεί το παραθυράκι στο πράσινο στρατόπεδο να χτυπήσει το ματς και να εκμεταλλευτούν το ιδιαίτερο ψυχολογικό πέπλο που το καλύπτει, περιμένοντας ένα σπουδαίο step-up ιδίως από τους 3-4 πρωταγωνιστές παίκτες του ελληνικού τους κορμού.

Πάντα “ανοιχτοί” λογαριασμοί